Το Freeze Dry είναι η διαδικασία αποξήρανσης τροφίμων και ευαίσθητων υλικών μέσω της υπολίπανσης. Σε αυτή τη μέθοδο, τα τρόφιμα καταψύχονται απευθείας και ο παγωμένος ατμός νερού απομακρύνεται από τα τρόφιμα. Έτσι, η διαδικασία αποξήρανσης ολοκληρώνεται. Τα βήματα που ακολουθούνται για την αποξήρανση με το Freeze Dry είναι τα εξής:
Η συσκευή χωρητικότητας 350 kg ψύχει τα τρόφιμα έως -40 °C και εξασφαλίζει την πλήρη κατάψυξή τους. Η πολύ χαμηλή θερμοκρασία προκαλεί το σχηματισμό μικρών κρυστάλλων πάγου κατά τη διάρκεια της κατάψυξης.
Τα κατεψυγμένα τρόφιμα τοποθετούνται σε κενό και έτσι μειώνεται η πίεση.
Χάρη στην χαμηλή πίεση, το νερό σε μορφή πάγου εξατμίζεται άμεσα και απομακρύνεται από τα τρόφιμα.
Η υγρασία που παραμένει στα τρόφιμα απομακρύνεται με ήπια εφαρμογή θερμότητας και έτσι ολοκληρώνεται η διαδικασία αποξήρανσης.
Μετά την αποξήρανση, τα τρόφιμα συσκευάζονται σε αδιάβροχες συσκευασίες. Έτσι, αποτρέπεται η επανασυσσώρευση της χαμένης υγρασίας στα τρόφιμα.